vrijheidsdressuur

kruiden en geneeswijzen

smeerwortel

smeerwortel heeft grote groene bladeren. en groeit in hagen bossen en weiden. het werd vroeger ook wel is heelwortel genoemd. het werkt goed voor   peesblessures, botletsel zoals spat, gewrichtsontstekingen en breuken. paarden vinden smeerwortel meestal lekker. de soorten met de roze of paarse bloemen werken over het algemeen het beste. omdat paarden er niet vel van worden. je kunt zowel de bladeren als de wortels geven. maar je moet de wortels eerst wel heel goed schoonmaken. en je moet oppassen voor dosering. de hoeveelheid die je geeft hangt af van de grote van je paard. en van wat het probleem is. er bestaat ook smeerwortel zalf wat je kunt kopen. dat werkt weer goed op de kleine wonden, die daardoor snel genezen.

fenegriek

fenegriek zaden bevatten een hoop vitaminen en zijn rijk aan kalk. ze verbeteren de algemene conditie van je paard. en het geeft je paard een betere eetlust. je moet ongeveer 20 tot 30 gram zaad geven per dag. het gaat ook heel goed samen met knoflook. het lijkt of die twee kruiden elkaar versterken.

knoflook

knoflook is geweldig spul. het beschermt tegen infecties en is goed voor het , hart, bloedvaten, en luchtwegen. het werkt ook als inspecterend middel en verlicht zomereczeem. een paard van ongeveer 1 meter vijftig gebruik je twee geplette teentjes verse knoflook per dag. je kunt het door het voer mengen. ook kun je gedroogde knoflook kopen als voedingssupplement. dan geef je de hoeveelheid die op de verpakking staat vermeld. voor veulens kun je het beter niet gebruiken, hun spijsvertering raakt er door van streek.

munt

bijna alle paarden zijn dol op pepermuntjes. en de meeste paarden vinden verse munt ook erg lekker. heb je een paard dat een moeilijke eter is, meng dan elke dag een handje verse munt , of 15 tot 20 gram gedroogde munt door het eten.

valeriaan

met valeriaan kun je paarden kalmeren. zonder dat ze er suf van worden. het is dus goed voor wedstrijd paarden die nerveus of gestrest zijn. je kunt het in poeder vorm kopen om door het voer te doen. maar let op.... het ruikt wel heel sterk. het kan soms goed zijn om het te combineren met glidkruid. dat is ook een kruid dat paarden kalmeert zonder dat ze er slaperig van worden.

 

OLIËN

een paard weet vaak zelf welke oliën goed voor hem zijn. houd verschillende flesjes bij zijn snuit. het paard zal aangeven welk flesje hem zal genezen. maar pas op laat het flesje niet uit je hand pakken door het paard. sommige olien kunnen lelijk branden op hun neus. als je de olie op de vacht wil aanbrengen als hij bijvoorbeeld gewond is. moet je de olie verdunnen in draagolie. (10 ml) gebruik nooit olie bij zwangere merries

 

lavendel

lavendel olie is perfect voor het kalmeren van zenuwachtige of gespannen paarden. en voor het behandelen van paarden die aan het herstellen zijn van een ziekte of trauma. als je zelf gestrest bent kun je een paar druppels lavendel olie in je badwater doen. en als je steeds niet kunt slapen doe dan een paar druppels op een zakdoek. en leg dat onder je kussen. lavendel olie zorgt er ook voor dat littekens sneller wegtrekken. en het is een heel veilige olie en kan zelfs onverdund op het litteken worden aangebracht.

teatree

teatree olie komt uit Australie. het dood bacterieen en helpt tegen schimmel en virus infecties. als je na het poetsen een paar druppels van deze olie in een emmer water doet en hiermee de vacht van je paard afwast. helpt het tegen een droge huid. en houd de vliegen weg. de olie is ook fantastisch bij wonden en insecten beten. en gaat allerlei infecties tegen. als je het op open wonden gebruikt kun je de olie het best onverdund nemen. net als lavendel olie is het heel veilig. of je verdund het met aloevera -gel inplaats van een draagolie. omdat de draagolie misschien irritaties geeft in de wond. je kunt ook aloegel met theatree-olie in de winkel kopen.

den

dennenolie werkt super voor paarden met een luchtweginfectie. ze gaan er veel makkelijker door ademen. paarden die verkouden zijn krijgen een mengsel van twee druppels dennenolie twee druppels theatree-olie en twee druppels pepermunt olie in 10 ml zoete amandelolie. dit smeren we een week lang op de binnenkant van de neusvleugels. de zijkant van het gezicht en de onderkaak

zwarte peper

we gebruiken zwarte peperolie bij blessures en pijn aan pezen en spieren. je hebt er maar heel weinig voor nodig. wand het is heel sterk. je kunt ook een mengsel maken van 1 druppel zwarte peperolie en 1 druppel pepermunt. en 3 druppels eucalyptus door 10 ml zoete amandel olie. masseer hiermee de benen van je paard stevig. en de stijfheid en pijn zullen verdwijnen

nerolie (oranjebloesem)

deze olie is super voor treurende, verdrietige of depressieve paarden. en vooral voor paarden die een vriend hebben verloren. smeer verdunnende oranjebloesem rond de neusgaten en onder de hals bij paarden die droevig of depressief zijn. of paarden met een gebrek aan zelfvertrouwen. of die iemand missen. oranjebloesem ruikt verukkelijk en je kunt er ook een conditioner van maken voor je eigen haar. doe 4 druppels nerolie 500 ml warm water en doe het over je haar na het wassen. 

 

een middel tegen vliegen

voer een paard twee teentjes knoflook per dag. en maak het volgende mengsel van etherische olien.

20 druppels lavendel olie

20 druppels teatree-olie

20 druppels wittetijmolie

doe de druppels in een flesje en meng ze door te schudden. giet het mengsel daarna met 200 ml water in een verstuiver. goed schudden en daarna over je paard spuiten. het ruikt heerlijk voor mensen maar niet voor vliegen.

 

een middel tegen stijve spieren

hier is een recept voor een heel goed spierpijn middel

20 druppels eucalyptesolie

20 druppels berkenolie

10 druppels jeneverbesolie

5 druppels zwarte peperolie

doe de olien bij 750ml warm water in een emmer en spons je paard ermee af. als je ook een klein beetje shampoo in de emmer doet word de vacht niet zo vettig